Helaleiri 2017

Sport Riesen Helaleiri 25.-28.5.2017

Peltojälkiryhmä
Ona Lehtovaara ja Ruu 4kk (ssn Vauhtivietin Banjo)


Liityin alkuvuodesta Sport Riesen klubiin uuden riisenipennun myötä, Sporteilla kun on kattavaa toimintaa ympäri vuoden. Nelikuisen pentuni päälajina on haku, mutta päädyin helaleirin peltojälkiryhmään treenikaverini suosittelemana.

Ennen leiriä olin tehnyt 20 suoraa peltojälkeä, ja ongelmana oli kova vauhti. Pentua alkoi olla jo vaikea pidellä jäljellä, sillä se kasvaa hurjan nopeasti. Kouluttajanamme peltojäljellä oli menestyksekäs saksalainen Stefanie Müller.

Ensimmäisenä päivänä peltojälkiryhmämme kertoi Steffille taustastaan ja mahdollisista ongelmista jäljellä. Tämän jälkeen menimme multapellolle, itselleni kuten monelle muullekin ensimmäistä kertaa. Steffi pyysi jokaista tekemään jäljen ja ajamaan sen kuten normaalisti tekisi. Itse yllätyin jo tässä vaiheessa, kun pentu ei kaahannutkaan, vaan tarkisti jokaisen jäljen askeleen tarkasti ja hitaasti – syynä oli luultavasti tämä uusi alusta. Koko ryhmä pääsi joka päivä seuraamaan kaikkien jälkiä, sillä kouluttaja valvoi jokaisen jäljen jokaista askelta, ja jäljen kommentit purettiin ryhmässä.

Jokaisen koiran ensimmäisen jäljen jälkeen Steffi antoi ohjeet tehdä uudenlainen jälki, mikä aloittaisi ratkaisemaan kunkin koiran mahdollista ongelmaa, tai viemään koiraa koulutuksellisesti eteenpäin. Me saimme ohjeeksi tehdä ensimmäiset namiruudut pellolle (1x1m) ja mutkittelevan jäljen. Oli mielenkiintoista seurata pentua, joka oli tähän asti ajanut vain suoraa jälkeä, miten haparoiva se oli ruudussa ja miten se jatkuvasti ajoi mutkittelevalta jäljeltä kurveista yli.
Kun treenattiin neljä päivää multapellolla aamu- ja iltapäivät, kehityksen näkeminen koirissa oli jotain huikeaa. Steffi oli kouluttajana mahtava - hän selvästi rakastaa lajia, ja haluaa auttaa koirakoita lajissa eteenpäin. Joka päivälle hän oli ajatellut kullekin koiralle sopivat jäljet, niin jäljen pituudelta, iältä, muodolta kuin esinemäärältäänkin. Vinkit saatiin myös koiran tuomiseen paalulle ja pellolta pois viemiseen.

Neljäntenä päivänä pentuni, joka leirin alussa osasi vain ajaa suoraa jälkeä, yhdeksän ruudun ja kymmenen jäljen jälkeen suoritti nopeasti ruudut, osasi tulla hallinnassa paalulle, ajoi rauhallisesti suoria ja mutkittelevia jälkiä, ajoi suorat kulmat tarkasti ja tutki askeleet, vaikka vain kantapäällä oli nami ja askeleet eivät enää olleet perätysten. Kouluttaja sanoi, että opeta esineilmaisu ja se on valmis! Steffiltä jokainen sai lopuksi vielä ohjeet miten jatkaa tästä eteenpäin.

Olin leiriin varustautunut myös tottis- ja esineruututarvikkeilla, mutta eipä leirillä paljoa muuta ehditty kuin lenkkeillä, jäljestää, syödä ja saunoa! Onneksi yhtenä iltana Steffi ehti antamaan hieman tottisvinkkejä. Mielenkiintoinen tekniikka oli mm. opettaa koira tekemään jäävän seisomisen niin, että se hypähtää paikoilleen. Katsoimme myös netistä hienoja tottisvideoita, jotka antoivat inspiraatiota omaan tekemiseen. 

Leirin lopuksi jokainen peltojälkiryhmäläinen sai antaa Steffille palautetta leiristä, kaikki kiittelivät saaneensa onnistumisia ja hyviä ideoita jatkotreeneille, ei ilonkyyneliltäkään vältytty! On hienoa treenata sellaisessa porukassa, jossa koirat ja koiraharrastukset ovat yhtä tärkeä osa elämää kuin itselle. Ensi vuonna lähden varmasti uudestaan leirille, suuri kiitos järjestäjille!

kuvat Milla Kastu

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Hakutunnelmia helaleiriltä 2017


Olin keltanokkana mukana Sporttien helaleirillä hakuryhmässä torstai-iltapäivästä sunnuntaihin.
Ensinnäkin jännitti pikkusen lähteä leireilemään, koska leirikokemus olisi ensimmäinen treenileiri ensimmäisen ja vielä keskenkasvuisen harrastuskoiran  kanssa, osataanko me mitään, jaksaako koira kahta reeniä päivässä, munataanko me siellä totaalisesti? Sattui aikataulu omiin kulkemisiin sopivasti ja kun muutenkin olimme koiran kanssa etelässä niin rohkaistuimme ja pääsimme mukaan joukkoon tummaan!
Kyselemiini asioihin (niitä saattoi olla paljon…) sain ennen leiriä kaikkiin vastaukset ja Taina lähetti jopa piirtämänsä kartan jotta löydän majoitteeseen jos muu porukka on maastossa tullessani Saravetille. Torstaina leiriltä jo soitettiin että mihinkähän aikaan olemme tulossa, päästäisiin reeneihin jo saapumisiltana, siitä tuli tosi tervetullut olo. Kouluttajana hakuryhmässä toimi Harri Laurila, jota jo ennen leiriä koiraharrastajat täällä kotiseudulla ehättivät kehumaan. Ensimmäisen reenin jälkeen oltiinkin tarmoa täynnä, Harri kehui kaikkien koirien olevan ”ihan hyvällä mallilla”, listattiin hyviä asioita ja todettiin, että seuraavana päivänä otetaan kaikki pojat Ärri, Loki ja Ámos paremmin hallintaan radalla.
Seuraavien päivien ajan reeneissä paneuduttiin oleellisiin asioihin, maalimiesmotivaatioon ja sen rakentamiseen maalimiesten eläytyessä koiraa palkatessa, koiran etenemiseen radalla, hallintaan, ilmaisuun, umpipiiloihin ja tyhjiin pistoihin. Kouluttaja antoi minulle hyviä ohjeita ja omasta mielestäni suoriuduimme koirani kanssa kerta kerralta paremmin, kehitystä tapahtui lyhyessä ajassa kun jokin vajaaksi jäänyt asia pystyttiin täydentämään ja pilkkomaan seuraavassa reenissä.
Koirat olivat mahtavia eikä ohjaajissakaan ollut moittimista, oli kiva seurata muiden koirakoiden työskentelyä ja katsoa miten kaikki maalina ollessaan leikittivät toisten koiria ilolla, uskallan väittää että meillä kaikilla oli hauskaa! Treenasimme myös Harrin koirat, oli mukava seurata Harrin ja dobberien Ajaxin ja Erkan työskentelyä. Kouluttaja kehotti kiinnittämään kutakin ohjaajaa huomiota johonkin asiaan omassa tekemisessä ja kehui kannustavasti, jos jokin asia sattui menemään reenissä vahingossa nappiin ;) Viimeisestä reenistä jäi tosi hyvä mieli ja ”nälkä”, kun yhdisteltiin monipuolisesti leirin aikana käytyjä asioita. Opin paljon en vain lajista, vaan myös itsestäni ja koirastani, erittäin onnistunut leiri meidän osaltamme siis.
Tupavuorot toimivat hyvin, ruoka ja uni maistui koko leirin ajan, aikataulut olivat toimivat, ennen, välissä ja jälkeen reenien ehti huoltaa itsensä ja koiransa hyvin. Juopastiin siinä kakkukahvitkin porukalla Pirin käyttövalioitumisen kunniaksi! Oli mahtavaa olla mukana, Sport Riesenin porukasta huokui hyvä yhteishenki, oli kiva tutustua ja toivottavasti me päästään vielä uudestaankin mukaan! Ilmaanhan heitettiinkin ajatus Lappileiristä, allekirjoittanut on valmiina touhumaan jos tälle kiinnostusta joskus tulevaisuudessa löytyy..
Kiitos kaikille leirillä mukana olleille, erityisesti Harrille ja kämppis-Ellalle. Kiva kun meidät oudot toivotettiin tervetulleeksi ja otettiin porukkaan, rohkeasti muutkin ummikot mukaan, nähdään!

Saana & Ámos

kuvat Saana Veltheim

Viimeksi päivitetty 02.12.2017 09:07
 
Mainospalkki
Mainospalkki
Mainospalkki
Mainospalkki
Mainospalkki
Sportriesen, Powered by Joomla!